Side 2: Billeder
Side 3: Video
Side 4: Links

hippie kultur
Side 2: Billeder
Side 3: Video
Side 4: Links

hippie kultur

Hippie kultur, hash og ungdomsoprør

Rockmusik, hippier, hash og ungdomsoprør

Der skal gøres op med de gamle normer! Sex, hash og psykedelisk rockmusik er en del af den revolution som skal forandre verden. Der er en brutal krig i Vietnam som skal bekæmpes med demonstrationer og kærlighed.
Hippie-subkultur var oprindelig en ungdomsbevægelse, der opstod i USA i løbet af midten af 1960'erne og spredte sig til andre lande i verden. Ordet hippie kom fra hipster, og blev oprindeligt brugt til at beskrive Beatniks som var flyttet ind i New York Citys Greenwich Village og San Franciscos Haight-Ashbury kvarter. Baggrunden for udtrykket hip og hep er usikker, selvom det i 1940'erne var blevet en del af African American jive slang og betød sofistikeret, moderne, fuldt up-to-date. Beats adopteret udtrykket hip. Hippier skabte deres egne samfund, lyttede til psykedelisk rock, omfavnede den seksuelle revolution, og brugte stoffer som hash, LSD, og magiske svampe til at udforske og ændrede bevidsthedstilstanden.
I januar 1967 ved Human Be-In i Golden Gate Park i San Francisco blev hippie kulturen populær. Det fører til den legendariske Summer of Love på vestkysten af USA, og fra 1969 Woodstock Festival på østkysten. Hippier i Mexico, kendt som jipitecas, dannede La Onda og samledes på Avandaro, mens der i New Zealand, nomadiske housetruckers praktiseret alternative livsstil og forsøg med bæredygtig energi i Nambassa. I England, var der peace konvojer af New Age rejsende som valfarter til gratis musik festivaler på Stonehenge. I Australien hippier samledes ved Nimbin for 1973 Aquarius Festival og den årlige Cannabis Law Reform Rally eller MardiGrass. Piedra Roja Festival, en stor hippie begivenhed i Chile, blev afholdt i 1970.
Hippie mode og værdier har haft stor indflydelse på kulturen, påvirker populær musik, tv, film, litteratur og kunst. Siden 1960'erne har mange aspekter af hippiekulturen blevet assimileret af det almindelige samfund. Den religiøse og kulturelle mangfoldighed forfægtes af hippierne har vundet udbredt accept, og østlig filosofi og åndelige begreber har nået et større publikum. Den hippie arv kan observeres i moderne kultur i utallige former, herunder helsekost, musikfestivaler, moderne seksuelle skikke og selv cyberspace revolutionen.

Ungdomsoprøret i danmark er et udtryk fra de glade tressere og hippietiden. De unge mennesker i vesten gjorde oprør mod gældende normer, både i handlinger og påklædning. Tiden satte store spor i samfundet inden for musikken, især rock musikken, kunsten, litteraturen, filmen og familien. Fortalere for de unge i denne tid var blandt de intellektuelle Ole Grünbaum, Klaus Rifbjerg og Ebbe Kløvedal Reich; i dansk rockmusik navne som Young Flowers, Steppeulvene og Gasolin. Ungdomsoprøret udviklede sig til et marxistisk oprør blandt studenter på universiteterne i maj 1968 med opstande i Paris og med besættelse af Københavns Universitet. Hippierne brugte nye midler i deres kamp mod gamle normer, f.eks. happenings, besættelser af huse og undervisningssteder, desuden kom der fra hippierne en reaktion mod Vietnamkrigen, mange blev militærnægtere.

MAKE LOVE - ikke krig

I årene mellem 1960-1980 skete mange begivenheder, formede verden, som den er i dag. Du vil finde en præsentation af mange af de store politiske begivenheder, der fandt sted i denne periode, og at vi kan nyde godt af de klare linjer helt op til nyheden om, at i dag er præsenteret i aviser og TV.

SLUT kolonialisme

Efter Anden Verdenskrig, gerne ordene frihed og uafhængighed politisk plussord. Mennesker i Afrika mente, at disse ord også gælder for dem. Efter krigen, ville ikke de gamle kolonimagter har formået at styre deres kolonier uden at bruge militær magt. Nogle steder fik deres kolonier frihed fredeligt, men andre steder det kom til krig. Ikke i en periode af verdenshistorien har så mange jord vorte-fri, som i de første 20 år efter krigen.

Afrika

I de områder, hvor kolonimagterne havde mindst økonomiske og strategiske interesser, gik Liberation okay, men der var økonomiske eller strategiske interesser, ligesom militæret, gik derefter befrielse meget senere. Landa Etiopien og Liberia har aldrig været kolonier, og i Sydafrika, hvilket var et selvstændigt land, var det apartheid-regeringen. Ellers alle afrikanske lande syd for Sahara kolonier. Det første land i det sorte Afrika, der blev selvstændig, den britiske koloni Guldkysten. Det var til Ghana i 1957.

Afrika blev også trukket ind den kolde krig. De nye stater søgt støtte i den vestlige verden. Flere lande støttede til Sovjetunionen, og andre til vestmagterne. I denne forstand er det nemt for afrikanske ledere og opruste.

Kig på et Afrika forum! Det ser ud som om, mange af de grænser, understreges med en lineal. Det er rigtigt, på en måde også. Kolonimagterne havde trukket grænserne mellem landene var baseret på deres interesser, og de havde ikke taget højde for de forskellige etniske grupper og stammer manke. I nogle af de nye lande kan være op til flere etniske grupper. Det var krigen! Krige og rivalisering har været almindelige i Afrika efter befrielsen fra kolonimagter. I nogle tilfælde en stamme har forsøgt at bryde væk for at danne deres egen stat. Det var årsagen til Biafra-krigen i 1967. Den mest brutale tribal krig, som vi kender, folkedrabet i Rwanda i 1994.

Nogle af de afrikanske lande er blevet regeret af diktatorer. Mellem 1971 og 1979,. Idi Amin magten i Uganda Han dræber alle politiske modstandere, han kunne finde, og resten flygtede ud af landet.

De afrikanske lande har haft mange problemer med at tackle. Fra 1970 til i dag er det meste sveltekatastrofar, epidemier, magtmisbrug og korruption, vi har hørt om. I dag er aids-epidemien en trussel for mange afrikanske lande.

Et lyspunkt er, hvor Sydafrika er gået fra apartheid politik til demokratisk flertal. I 1990 blev de sorte sin organisation ANC indtil overfladen, og samme år blev leder af organisationen, Nelson Mandela, sat fri efter 28 år i fængsel. I 1994 afholder frie valg og Nelson Mandela blev valgt som præsident.

Berlinmuren

Vestberlin lå som en ø dybt i Østtyskland. I 1948 Sovjetunionen gennemførte en blokade af Vestberlin. (Se I Wartime - World) Situationen i Berlin vært svært i årene derefter. Situationen kulminerede i 1961. Flere og flere mennesker fra Østberlin og hele Østtyskland bruger den åbne grænse i byen til Rom for at Vesttyskland, og dermed komme væk fra det østlige Tyskland. Myndighederne i DDR og Sovjetunionen, der ikke ser på dette med smilende øjne. 9 august 1961 1926 østtyskere som Roman vest.

Men overraskelse store som østtyske regering om natten den 13 august begynder at blokere gader mellem Øst-og Vestberlin. De, der gjorde det, ikke skyndte sig hen til den vestlige del af byen. Et par dage efter hosting stor beton oprettet, og Berlinmuren bygget vært. Trods muren, var der mange, der forsøgte at Rom fra øst til vest. Risikoen var stor, og mange mister livet på denne måde. De var simpelthen Skotnes under flyvningen.

Der var få steder overgangen mellem de to distrikter, men nogle steder er det fik lov til at krydse grænsen under vagtsomme vagt kvartaler. Det eneste midlertidige sted, hvor udlændinge kan komme igennem væggen, ved Checkpoint Charlie. (Se efterkrigstiden-World) Dette punkt blev især kendt som Øst og Vest udvekslede spioner her. Pladsen var og i mange spion film om forholdet mellem Øst og Vest. I dag eksisterer ikke Checkpoint Charlie længere, i juni 1990 var der ikke længere behov for overgangsordninger steder mellem Østberlin og Vestberlin.

Den kolde krig (se denne nice oversigt lavet for elever!)

USA og Sovjetunionen kæmpede konstant mod hinanden i Den Kolde Krig, og verdensfreden var konstant sat på prøve. Td. opførelsen af ??Berlinmuren, og andre kriser. (Se ovenfor og efterkrigstiden-World) Da Sovjetunionen tørklæde Sputnik 1, fik USA et chok. Sputnik 1 var den første satellit i rummet. Denne Sputnik chok fik USA til at forfølge flere matematik og fysik i skolen, så de kunne forfølge større teknologisk udvikling.

Under den kolde krig var der mange foranstaltninger, der blev taget i brug. Spy Aircraft spillede en vigtig rolle.

USA havde nogle spionfly, som de kaldte U 2 Disse fly kunne gå meget højt, og var udstyret med spion kameraer. Den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov regeringens sejr maj 1960, at der har været en forværring af forholdet mellem Øst og Vest. En U 2 spionfly var kontur ned dybt i Sovjetunionen, og Flygare Francis Gary Powers blev taget til fange.

Disse fly, der var baseret i Pakistan, fløj over Sovjetunionen, og til Bodø AFB. I den forstand trak Norge til en større konflikt. De norske myndigheder siger, at de ikke kender disse flyvninger på ganen, men det er klart, at O ??2 havde været flere gange i Bodø og at nogen var nødt til at vide hvad der skete. Flygare blev tvunget til at stå i sovjetisk tv og på en måde propaganda for Sovjetunionen. Efter et stykke tid blev han udskiftet med en anden spion.

USA

I 1960 blev John F. Kennedy valgt til USA præsident. Han blev gift med Jacqueline, og sammen med resten af ??Kennedy-familien sat deres præg på den amerikanske historie. Han var en populær præsident, der tog på store ansvar. Han modtog mange store udfordringer, som den kolde krig, Berlin-krisen og den cubanske krise, og der var store modsætninger mellem hvid og sort - rige og fattige - i USA. Han blev berømte ord: Ich bin ein Berliner, da han besøgte Berlinmuren.

 Hør den berømte tale, hvor Kennedy siger: Ich bin ein Berliner! Samme begivenhed på video!

 Se samme hændelse på video (kræver Real Audio Player)

22. November 1963, var han på besøg i Dallas, Texas. Han og hans kone kørte i en åben bil gennem byen. Pludselig tre små rum, og formanden forfulgt sammen. Han døde af sine kvæstelser, og vicepræsident Lyndon B. Johnson overtog posten som præsident. Lee Harvey Oswald var morderen, men han også blev myrdet på vej fra politistationen i Dallas. Mange teorier er blevet foreslået i forbindelse med mordet på Kennedy. Filmen JFK er et bidrag til den debat, som får os til at forstå, at dette er et mord med en baggrund, der er endnu ikke kendt. Måske dette mord en gåde?

 Video og lyd fra 22 November 1963, Dallas, Texas

Præsident Kennedy havde sin bror Robert Kennedy som Attorney General. Sammen arbejdede for de sorte i USA ville være bedre stillet. I 1960'erne i USA var præget af borgerrettighedsbevægelsen til de sorte amerikanere. En af deres ledere var Martin Luther King. I 1963 førte han en kamp massiv march på Washington, til at støtte love om lige rettigheder for alle amerikanere. I 1964 lovgivning, der forbaud alle former for forskelsbehandling. I samme år Martin Luther King Nobels Fredspris for sit arbejde. King var en god taler, og han er især kendt for talen I Have a Dream. I 1968 blev Kong myrdet af en snigskytte riffel.

Samme år Robert Kennedy blev også myrdet. Han kæmpede for at blive demokratisk præsidentkandidat ved valget i 1968.Cuba-krisen

I 1962 opdagede amerikansk U 2 fly Startanordninger for mellemdistanceraketter missiler i Cuba.

Verda gik ind i en krisesituation, og har aldrig været så tæt på en tredje verdenskrig. Cuba var blevet regeret af diktatoren Batista, som var meget korrupte og i lommen på de amerikanske økonomiske interesser. Havana film med Robert Redford i hovedrollen, giver en god beskrivelse af situationen i Cuba på det tidspunkt.

I 1959 var der revolution, og Fidel Castro kom til magten. Sammen med Che Guevara, marcherede han ind i hovedstaden Havana. Cuba modtog støtte fra Sovjetunionen, og senere fra Castro sagde, at han var kommunist. Cubas største eksportmarked er sukker. USA nægtede og købe sukker fra Cuba efter Castro sagde, at han var kommunist, men så længe Sovjetunionen eksisterede, købte sukker fra Cuba.

Castro ejer investeret en masse sundhed og uddannelse, og det lykkedes ham at gøre levevilkårene på Cuba meget bedre. Men på den anden side, fængslet han sine politiske modstandere. Mange af dem flygtede til USA. I 1961 gik til disse angreb på øen, men det mislykkedes totalt.

I 1962 viste satellitbilleder, at Sovjetunionen havde basar til lancering atommissiler i Cuba. Missiler kunne bruges mod USA. Hvad var baggrunden for Sovjetunionen gik til en så drastisk skridt, fortsat et godt stykke ikke i dag. Præsident Kennedy krævede, at disse missiler gik væk! Han besluttede at blokere Cuba. Det betyder, at de sovjetiske skibe ikke kunne nærme Cuba. Kennedy spurgte Sovjetunionen en klar ultimatum: Hvis ingen missiler blev fjernet, ville USA til at angribe Cuba. Da Sovjetunionen ville blive inddraget i en eventuel krig.

Sovjetunionen havde flere skibe på vej til Cuba med missiler ombord, og lad Kennedy blokade linje så tæt på den cubanske kyst, at skibene havde chance til at vende rundt. Hvad hvis de ikke vendes? Hele verden Lør limet til radioen. Hvad nu? Er den Tredje Verdenskrig, hele tiden?

Også dem, der boede i Norge var bange for, at en ny krig ville komme. Heldigvis vendte de sovjetiske skibe, og en krig blev afværget. Men krisen var ikke forbi. Kennedy krævede, at alle nukleare missiler bør komme væk fra Cuba og Khrusjtjov krævet, at USA ikke ville gå til nogen form for angreb på øen. Dette blev enige om, og det var ikke krig. Resultatet af konflikten var, at de to regeringschefer etableret direktete telefonlinje mellem sig selv og kunne diskutere problemet direkte.

- Cuba-krisen dag for dag (studerende arbejde i en dansk skoleklasse for 8. klasse)

Indtil i dag, nægtede USA at handle med Cuba, og har bidraget til at gøre vilkårene for mennesker på øen vanskelig. Når Sovjetunionen var intet mere modtog det er svært at købe sukker fra øen, og dermed mister øen en vigtig handelspartner.

Husker du den lille dreng, Elian Gonzales, der i 1999 kørte i land i USA, efter at han og hans mor var undsluppet fra Cuba til USA. Mora døde, men drengen kom i land i USA, og slægtninge i USA forlangte at få drengen. Hans far, der stadig boede i Cuba, vil have sin dreng tilbage. Det udviklede sig til en konflikt, hvor drengen sidst blev kidnappet af amerikanske myndigheder og sendt tilbage til sin far. Hele verden var engageret i denne drengs liv.

I Sydøstasien ligger lande Vietnam, Cambodja og Laos. Dette område er kendt som Indokina, og Frankrig var den koloniherre i dette område. Japan besat disse lande under Anden Verdenskrig, og i Vietnam blev dannet en kommunistisk modstandsbevægelse. Lederen hedder Ho Chi Minh, og efter krigen blev han udråbt præsident Vietnam. Denne aftalte ikke Frankrig, og det kom til krig mellem Ho Chi Minhs tropper og Frankrig.

Fransk lejet større militært nederlag i denne krig, og til sidst trak dem ud af området. Det skete i 1954. Den blev derefter foretaget en aftale, der sagde, at Laos og Cambodja ville få selvstændighed inden for den franske sammenslutning, og at Vietnam blev midlertidigt delt langs den 17. breddegrader. I Nordvietnam kommunister fik magten under ledelse Ho Chi Minh, og i Sydvietnam kontrollerede en gruppe af generaler, der havde støtte fra USA. Et vigtigt punkt i aftalen var, at det ville blive afholdt frie valg i Vietnam, og at landet ville finde sammen igen.

Slægter Lane i Sydvietnam, der ledes af præsident Diem, var bange for, at kommunisterne ville vinde valget. Dette synspunkt blev også støttet af USA, som havde sit domino teori. Kast et første dominobrik, derefter kastet resten og. Så de troede, det ville gå i Sydøstasien. Om Vietnam blev kommunistisk, var der fare for, at hele området ville følge. Husk, at en på dette tidspunkt er i den kolde krig, den amerikanske regering er bange for en kommunistisk Vietnam kan blive en tilhænger af Sovjetunionen.

I det sydlige Vietnam var der ikke foretaget nogen frie og retfærdige valg, og det generelle råd blev gradvist mere og mere diktatorisk og korrupt. Som følge heraf blev der etableret en frigjeringshær i Sydvietnam, FNL, og når de gjorde oprør i 1959, blev de støttet af det kommunistiske styre i nord. FNL ønskede, at de to dele af landet skal vende sammen igen, og deres oprør blev godkendt af mange i syd.

USA blev mere og mere bange for, at kommunisterne ville overtage magten over landet. Og i 1961, under præsident Kennedy, begyndte amerikanerne at sende krig forsyninger og tropper til Sydvietnam. Den amerikanske engagement i Vietnam-krigen kun steg på. Efter Lyndon B Johnson overtog posten som præsident, USA blev involveret fuldt ud.

 

2 august 1964 bringer skud udveksling mellem amerikanske og nordvietnamesiske militære fartøjer i Gulf of Tonkin. Amerikanerne påstod de var i den neutrale zone, mens den anden part hævder, at amerikanerne var inden for grænserne af Nordvietnam. I alle tilfælde anvender amerikanerne denne hændelse som et påskud til at udføre militære operationer inde Nordvietnam.

I 1965 amerikanere begynder Operation Rolling Thunder, der gik på at tæppe bombe områder i nord. Great American B-52 bombefly faldt i perioden 1965-1968 dobbelt så mange bomber over Vietnam, end blev droppet under hele Anden Verdenskrig. En amerikansk politiker sagde, at landet skulle bombes tilbage til stenalderen. Fra den vietnamesiske side var en guerillakrig. Soldater ramt, og hurtigt trak sig tilbage ind i junglen. Amerikanerne brugte kemiske midler til at ødelægge skoven som soldater gemte sig i. De brugte også napalm bomber. Det virker så alle de hits, skove, huse og mennesker brænder op. Det vil sige, at napalm brænding i huden af et menneske.

FNL, også kendt som Viet Cong, førte kampen mod amerikanerne. De havde deres baser i både Syd og Nord Vietnam. Disse soldater kendte deres land og føre en guerillakrig mod amerikanerne. Blandt andet byggede de tunneler og over hele Jorden, og det gjorde dukken op og pludselig forsvandt de lige så hurtigt. Det tog et stykke tid før amerikanerne vidste, hvad der skete.

Under en større offensiv i 1968, den såkaldte Tet-offensiven drab FNL og nordvietnamesiske soldater tusindvis af mennesker, som de er mistænkt for at samarbejde med amerikanerne. Amerikanerne slog som dårlig ryg, og udslettede hele landsbyer og dræbte indbyggere om de mente landsbyen støttede FNL. Det er sagt, at Tet-offensiven var et vendepunkt i krigen.


Til bandet sang Country Joe og Fisk i løbet af Woodstock Festival (se litteratur sektion) De forsøgte at fortælle dem om alle de døde unge soldater, der blev sendt hjem til USA fra Vietnam. Ca. 600.000 amerikanere mistede livet i denne krig. På den anden side, gør miste to millioner Vietnamesisk op liv. I 1968 var Richard Nixon præsident for Amerikas Forenede Stater, og han mente, at Sydvietnam selv var nødt til at tage mere ansvar for krigsførelse. Efter at han begyndte at sende amerikanske tropper hjem.

Modstanden mod krigen vært større og større i USA til flere soldater, der mistede livet i Vietnam. I 1969 deltager 250.000 mennesker i demonstrationer i Washington mod Vietnam-krigen. Modstand mod hvad der sker i Vietnam fundet afbildet i hele den vestlige verden. Endnu flere unge involveret, og sagde fra, at krig er uacceptabelt. Det er den amerikanske krigsførelse, værten protesterede. Folk stiller spørgsmål om, hvad USA overhovedet havde i Vietnam til at gøre sådanne ting. Ikke mindre var protester, hvor verden får kendskab til My Lai massakren. Canadiske tropper havde massakreret landsby uden grund My Lai. Når aviser begynder at skrive om denne begivenhed, de var ansvarlige stillet for retten og dømt. Ved udgangen af ??1969 præsident Nixon siger, at endnu flere amerikanske soldater vil blive udvalgt af Vietnam.

 

Amerikanerne indså, at de ikke kunne vinde krigen i Vietnam uden en stor forpligtelse, men det tolkes, at mange amerikanske soldater ville miste livet. Og tabet var ikke befolkningen i USA er villige til at tage. Så til sidst blev startet forhandlinger mellem Nordvietnam og USA. 27. Januar 1973 var det underskrev en våbenhvileaftale i Paris. USA trække sig ud af konflikten, medmindre de opnåede målet var at sende tropper til Vietnam.

Men krigen i landet var ikke forbi. Kampen mellem Nordvietnam og Sydvietnam fortsatte med fuld styrke hele vejen til 1975. Da Vietnam var igen et helt land, men uden de mennesker kom til orde ved frie valg. For at lykkes, havde Nordvietnam også brugt Cambodja og Laos som grundlag for krigshandlinger, og landet havde været i krig med disse to nabolande «. I 1975 var der fred i området, og hele Indokina var blevet kommunist. USA, verdens mest magtfulde land, var blevet besejret.

 Se film af Vietnam-krigen!

- Billeder fra forskellige dele af Vietnam-krigen!

Set i bakspejlet, bliver Vietnamkrigen ses som den første alvorlige tv War. Overalt i verden folk så, hvad der skete i Vietnam. Det faktum, at krigen væltede folks tv-skærmen, var også en af ??årsagerne til den store modstand mod krigen.

Den kommunistiske regering, der havde vundet krigen bragte en hård styre i landet. Alt, hvad de mistænkes for at have samarbejdet med USA om at sende dem til omskuleringsleirar, hvor de var fanger på ubestemt tid. Landbrug blev kollektiviseret, og landmændene fik ikke længere eje jord. USA gjorde alt i deres magt for at forhindre at landet fik international hjælp. Mange mennesker flygtet ud af landet. Ofte bådene, som næsten ikke var stigende. Norske skibe afhentet mange sådanne bådflygtninge, og mange af dem kom til Norge og bosatte sig her. I dag er situationen i Vietnam forbedret både med hensyn til politik og økonomi, og landet er blevet et populært turistmål. Præsident Bill Clinton rejste på officielt statsbesøg i Vietnam, så man kan godt sige, at i dag forbindelserne mellem Det er måske svært for os i dag at forstå, hvad der virkelig skete under Vietnam-krigen. Det har siden lavet mange gode film, der fortæller historier fra krigen. Benyt en af ??disse kan man forstå lidt af, hvad denne krig var helvede, og man forstår hvorfor folk over hele verden protesterede mod, hvad der skete. T.D. Apocalypse Now, Full Metal Jacket, Born 4 Juli, Platoon og Good Morning Vietnam.

Militærkuppet i Chile

USA og blandet ind i andre landes politik. 11. september 1973 førte hæren i Chile et militærkup. De blev støttet af den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Den demokratisk valgte præsident, Salvador Allende, blev dræbt sammen med mange andre. Allende var socialist, og vil nedbringe de enorme uligheder mellem rig og fattig i Chile. USA frygtede, at Allende vil samarbejde med Sovjetunionen og Cuba på en socialistisk politik. Det var bandlyst under den kolde krig, og hvorfor USA støttede militærkup i landet.

General Augusto Pinochet overtog magten, og gennemførte en diktatorisk regering. Tidligere tilhængere af Allende blev arresteret og henrettet, mange fængslet uden rettergang. Hvor mange mennesker blev dræbt forbliver ukendt den dag i dag. I 1998 Pinochet blev anklaget for forbrydelser mod menneskeheden.

Watergate-skandalen

I 1968 blev Richard Nixon valgt til præsident for Amerikas Forenede Stater, og han repræsenterede det republikanske parti. Han blev genvalgt i 1972. Under valgkampen blev der indgået en ulovlig adgange i Watergate-bygningen, som var hovedkvarter for Det Demokratiske Parti. To journalister fra The Washington Post, Woodward og Bernstein, begyndte at undersøge sagen, og fandt at det var folk fra det republikanske parti, der var ansvarlig. Efter at have afsløret det hele, de kunne sige, at præsident Nixon selv vidste om ulovlige adgange. Og da det blev kendt, at præsidenten havde forsøgt at hindre undersøgelsen, Nixon måtte trække sig som formand. Det var i 1974.

Foråret i Prag

Set i bakspejlet, skete hvad i Tjekkoslovakiet i 1968 vorte kaldet Prag-foråret. Liberal kommunister kom til magten, og med det nye parti chef, Alexander Dubcek i spidsen, forsøgte de at bringe både politiske og økonomiske reformer. Blandt andet blev derefter ophævet censur og sige til pressen, radio og tv, tjekkoslovakiske borgere kunne frit rejse mod vest og den tjekkoslovakiske økonomi i stigende grad vil være knyttet til den vestlige økonomi. Da Tjekkoslovakiet på daværende tidspunkt var en Warszawapagt-lande, så var ikke sådanne tanke er godkendt i Moskva.

Tirsdag 20 august 1968 gik Warszawapagten med Sovjetunionen i spidsen, i Tjekkoslovakiet. Beyond Tomorrow lektioner dagen efter mennesker samledes i gaderne i Prag, især unge og studerende. Soldater og kampvogne blev omringet af rasende mand. Folk råbte for frihed, men det var i slutningen af ??foråret i Prag. I Vesteuropa folk lyttede til de sidste radiotransmissioner fra Prag før okkupantantane overtog radiostation. Der var stærke reaktioner mod Sovjetunionens handlinger, og i den første periode fulgt rundt om i verden ængsteligt ser udviklingen. Gustav Husak, en sovjettru kommunister overtog magten i Tjekkoslovakiet, og det ville være over tyve år, før landet fik at bestemme deres egen udvikling. hippie

Sovjetunionen ind i Afghanistan

På samme måde, at USA gik ind i Vietnam for at støtte den siddende regering, valgte Sovjetunionen at gå ind i Afghanistan jul weekend 1979. I dette land sad en vaklende kommunistiske styre ved magten. De forsøgte at gennemføre reformer, der brød med traditionelle islamiske kultur, blandt andet de ville forbedre uddannelse for både piger og drenge.

De islamiske gejstlige dominerede i landet og motarbeidde alle reformer. Inde i Sovjetunionen boede der, og mange muslimer, og myndighederne i Moskva var bange for, at når muslimerne i Afghanistan oprør, så der kan sprede sig til Sovjetunionen. Mod vest var mange frygter, at ved at tage Afghanistan, kunne Sovjetunionen gå videre og få adgang til Den Persiske Golf og olielande der. I en vanskelig bjergrige afghanske guerilla tropper gik i aktion. Som i Vietnam, og en succes i Afghanistan med guerillakrig. Sovjetunionen forsøgte på alle måder at slå oppositionen, men det lykkedes ikke.

Dette var også en grusom krig, men vi kender ikke så godt som Vietnamkrigen, på grund af mediedækningen var ikke så god. Sovjetunionen trak miner fra helikoptere, og disse blev oprindeligt designet som legetøj eller chokolade. Hvem tog sådan en minen blev enten dræbt lejekontrakt blev ødelagt for resten af ??deres liv. At miste benene, armene eller synet var fælles for dem, der kom for tæt på en mine. Mange andre lande anført af USA, kritiserede Sovjetunionen for denne krig. Sovjetunionen havde kun gradvist trække sig ud af landet, ligesom USA havde at gøre i Vietnam. Det var i 1989, men i 1986 Sovjetunionen havde erhvervet et nyt politisk system, der ikke længere var interesseret i at fortsætte krigen.

MAD

MAD står for gensidig sikret ødelæggelse, og det betyder, at stormagterne har våben til gensidigt ødelægge hinanden. Denne opgradering mange anser som galskab, så kan bogstaveligt MAD være en god pasform. I løbet af 1960'erne, fik ordet en balance af terror, og ordet, der dækker EIR en slags balance mellem stormagterne, når det kommer til atomvåben. Den omstændighed, at et kursus kan tørres forhindrer, at nogen er villig til at trykke den nukleare knappen. I hele efterkrigstiden bragte en slags super magter våpenkapplaup. Alligevel var perioder med afslapning, især i 1970'erne. I 1972, SALT 1 (Strategiske våbenbegrænsning Talks) USA og Sovjetunionen enige om at begrænse antallet af missiler og omfanget af anti-missilforsvar. De missiler er dem, der kan forårsage atomladningar.

I 1979 SALT 2, som gik på endnu større begrænsninger i antallet af missiler. Aftalen trådte i kraft, selv om den amerikanske kongres ikke skrev under aftalen.

Men i selve slutningen af ??1970'erne steg opgradering igen. Sovjetunionen indsat sine nye SS 20 missiler i Europa, og missiler var rettet mod Kina og andre lande i Asien. Sovjetunionen gik i krig mod Afghanistan på det tidspunkt. NATO vedtog samme år at implementere mellemdistanceraketter missiler i Vesteuropa, hvis ikke Sovjetunionen ville forhandle grænser. Forhandlingerne blev indledt, men i 1983 brød dem sammen, og implementering begyndte.

- Oversigt over årene 1970-1979 i NATO-håndbogen

- Flere billeder af SS-20 missiler!

Hvorfor MAD? Det er hensigtsmæssigt at stille dette spørgsmål? Hvad skal vi gøre med så meget våben, som kan ødelægge verden flere gange? War industri i verden er styret af kapitalister, der er interesseret i store indtjening. På nationalt plan betyder dette krigsindustrien skabe arbejdspladser. Større forskergrupper rundt om i verden arbejder med våben og våbenindustrien. Flere lande har en militær maskine, som er en vigtig politisk kraft. Vil en vende disse faktorer skal være meget til, og vi må bevidst ønskede det.

Alt du behøver er kærlighed og give freden en chance

I 1960'erne var det økonomiske opsving, og det satte en stor gruppe af unge mennesker i stand til også at blive en stor forbruger gruppe. De unge skabt deres egen identitet, mere end før.

Beatles, Stones, Twiggy, tragtformet bukser og miniskørter er kombineret år i begyndelsen af ??1960'erne. Politiske begivenheder også skabt et socialt engageret ungdomsgruppe. Som krigen i Vietnam udvikler sig, var der flere og flere unge, der protesterede. Amerikanerne er i en demonstration, hvor 250 000 mennesker deltager. Protester mod Vietnam-krigen, og modtog en i mange andre lande, fx i Norge.

I 1960 slettede alle spor af knaphed og krigstid. Mange unge begyndte at stille spørgsmålstegn ved velstående samfund og værdier voksne generation. I midten af ??1960'erne var hippiebevægelsen i SanFrancisco USA. De afviste et samfund, hvor folk gik på arbejde, og menes at tjene mange penge. De flyttede sammen i det offentlige, så lad deres hår vokse, klædt i lange gevandter og spillede akustisk guitar. En stor del af det budskab fundet en i deres del af dåtidas musik, Bob Dylan, Joan Basja, Jimi Hendrix, Joni Mitchell og The Doors. Alle disse havde i sig selv en stærk samfundskritik. Slogans hippiebevægelsen var Flower Power og Make love not war. De stod om brugen af ??narkotika. (Se den norske del) Hippies fundet en gradvis hele den vestlige verden.

 

Hvad er en 68er? Åh ja der er en ungdom, der var politisk aktiv i slutningen af 1960'erne, og var en protest mod det etablerede samfund. På Sorbonne universitetet i Paris krævede studerende medbestemmingsrett (se norsk andel) i 1968. De måtte stå omfattende demonstrationer og studenteroprøret spredt sig til mange lande. På universiteter i USA var der og en masse angst, og under en demonstration på Kent State University i Ohio i 1970 gik så galt, at det National Guard, som var på vagt i området, åbnede ild mod studerende, og fire blev dræbt.

 

Tilsagnet fra den unge generation var stor, men i nogle tilfælde gik det for langt nok. I Vesttyskland fik en Baader-Meinhof-gruppen, der troede, at gennem terrorhandlinger man kunne ændre samfundet. Gruppen blev opkaldt efter Andreas Baader og Ulrike Meinhof. Gruppen ankom i slutningen af ??1960'erne, og var faktisk en protest gruppe mod krigen i Vietnam. Gruppen til sidst fik nogle militante medlemmer og var Rote Armee Fraktion (RAF). Group stod bag terror, kidnapning og militante protester, og til sidst blev de mål for den vesttyske politi deres arbejde. Baader Meinhof og i sidste ende selv i fængsel, og Ulrike Meinhof døde i 1976 og Andreas Baader i 1977. Det blev sagt, at begge tog deres eget liv i fængslet, men der var så mange tvetydige dødsøjeblikket, at mange hævder, at de var godt hjulpet ind i døden af ??den vesttyske regering. Flere hævder, at disse to direkte blev henrettet.

Mordet på Andreas Baader af Odd Nerdrum

Efterhånden fik ungdomskulturen andre udtryksformer. Efter filmen Saturday Night Fever (1977) med John Travolta i hovedrollen havde premiere, rasa disco feber i fuld gang. Det var Bee Gees havde musikken til filmen. Året efter, Grease, hvor John Travolta dansede deres vej til succes. ABBAs musik også sat sit præg i 1970'erne, og som gjorde David Bowie. Mod slutningen af ??1970 ramte Sex Pistols igennem med sin Punk Music. I 1977 døde The King - Elvis Presley. I år (2002) vi husker ham med musik og shows i medierne. Det er nu snart 40 år siden, han døde.

I 1963 kom den første kasssettspelarane markedet. Ingen kunne tage op for musikken en lignende og spille det ud overalt. Oh højre musik overalt var endnu lettere, når Walkman kom i hallen i 1979.

I 1971 den første lommekalkulatorane en realitet.

I 1978 kom den computer revolution med brugbare pc'er. Bevægelser yderligere har været stor på dette område.

- Læs mere om de nye ting, der kom på markedet!

På mode fronten var jeans og T-shirt populære tøj. De blev mest moderne brugte hot pants og platform sko. Platform sko er dagens højeste mode igen, og jeans og T-shirt er en måde ikke blevet erstattet.

Kvinde år 1975

1975 blev erklæret FNs internationale kvindelige år. I mange lande, sætter kvinders situation på dagsordenen. Mange kvinder rundt om i verden klart sagde, at de var fra feminister og ligestilling var kravet. I Norge Dame år var en mulighed for virkelig at diskutere kvinders rolle. (Se Norge samme periode) Uddannelse, mulighed for at arbejde, kvinders billeder, familie, abort, seksualitet og pornografi var emner debat dengang som nu. Derudover har vi flere centrale ord som anoreksi, incest og børnepornografi. Debatten er ikke, og bør ikke være afsluttet.

Miljøbevægelse - hippie

I 1971 gik to amerikanske og en canadisk miljøorganisation sammen for at gribe ind over for afprøvning af atomvåben på fjernbetjeningen ø Amchitka i Aleuterne. Først kaldte de sig selv - ikke gør en Wave - men navnet blev ændret til Greenpeace. De er nu en af ??verdens største miljøorganisationer. De har set fokus på verdens miljøproblemer ved mange lejligheder, men er bare ikke så populær i Norge, fordi de er imod hvalfangst.

Rom Hold gennemsyret

Et lille skridt for mennesket, et kæmpe spring for menneskeheden. Med disse ord sætter den første menneskelige fod på månen. Det var den amerikanske astronaut Neil Armstrong, og sammen med ham i månelanding fartøjet Eagle, var Edwin Aldrin. 21 juni 1969 landene i månen, mens Michael Collins kredser om Månen i Apollo 11

Rumkapløbet mellem USA og Sovjetunionen begyndte i 1957, da Sovjetunionen sendte en satellit, Sputnik 1, ud i rummet

Side 2: Billeder
Side 3: Video
Side 4: Links